Nekpijn, een veel voorkomende klacht

Er wordt gezegd dat bijna 80% van de mensen wel eens last heeft gehad van nekklachten. Dit stemt ook overeen met wat ik te horen krijg tijdens de consultaties in mijn praktijk. Laten we eens nagaan welke de meest voorkomende oorzaken zijn die aan de basis liggen van nekpijn.

Goed gekend zijn hier stress, artrose en whiplash, maar wist je dat ook het lange tijd in dezelfde houding zitten of staan, bijvoorbeeld door op het werk de hele dag aan de computer te zitten, nekklachten als gevolg kunnen hebben? 

We spreken van chronische nekpijn wanneer de pijn zich over langere periode manifesteert en steeds weerkeert, vaak is die pijn minder hevig maar wordt ze als zeurend of knagend ervaren. Ze kan ondermeer te wijten zijn aan inflammatoire aandoeningen (ontstekingen), door bovenmatige herhaling van steeds dezelfde beweging, maar evengoed  door onvoldoende beweging. Zelfs sommige vormen van schouderletsel kunnen langdurige nekpijn uitlokken.

Ook heel wat mensen lijden aan een hernia (hernia nuclei pulposi), waarbij een tussenwervelschijf, de kraakbeenschijf tussen de wervels, uitzakt of van zijn plaats schuift en pijn veroorzaakt door irritatie van de ruggenmergzenuwen.

Een minder voorkomende oorzaak van nekpijn is de ziekte van von Bechterew (spondylose ankylopoietica), een aandoening van het bindweefsel waarbij wervelgewrichten door verbening verstijven. 

Plots optredende en meestal hevige pijn noemen we acute nekklachten, deze kunnen zich voordoen door overbelasting ten gevolge van zwaar werk, het maken van een onverwachtse verkeerde beweging of wanneer men langere tijd in de tocht gezeten heeft.

Belangrijk om weten is dat hersenvliesontsteking (Meningitis) ook de oorzaak van nekpijn kan zijn. Wanneer nekpijn gepaard gaat met koorts, hoofdpijn en braken, moet u dan ook meteen contact opnemen met de huisarts. 

Hoe kunnen we nekpijn vermijden? Wel de kans op nekklachten kan men gevoelig verminderen door een gezonde levensstijl aan te houden met voldoende beweging en het vermijden van overbelasting en langdurige ongepaste houdingen. Ook regelmatig eens opstaan van je werkplek kan wonderen doen voor de gewrichten en spieren van de nek. Hou ze in goede conditie!

Hoe behandelen we nu nekpijn? Wel naast de gebruikelijke westerse benadering van nekklachten reiken de traditionele oosterse geneeswijzen ook verschillende behandelingsmethoden aan die nekklachten grondig aanpakken. Als acupuncturist pas ik zelf meestal een gecombineerde behandeling toe waar naast het prikken van acupunctuurpunten, Chinese manuele therapie (Tuina) toegepast wordt.

Daar waar acupunctuur de pijn en eventuele uitstraling naar armen en handen, met een voos of prikkelend gevoel verminderd, vult de Chinese manuele therapie aan door de nekspieren, gewrichten en het bindweefsel los te werken. Uit eigen ervaring weet ik dat deze aanpak sneller resultaat geeft en wel degelijk bijdraagt aan het proces van het opheffen van blokkades in meridianen en collateralen, het activeren van goede circulatie van Qi en bloed en de ontspanning van spieren en pezen.

Afgezien van pijnbestrijding bewerkstelligt acupunctuur een gunstig effect op ontstekingsreacties alsook op de werking van het immuunsysteem. 

Als u zich afvraagt of acupunctuur kan toegepast worden wanneer men reeds medicatie gebruikt, kan ik bevestigen dat acupunctuur perfect te combineren is met een behandeling van pijnklachten op basis van medicijnen. Acupunctuur is een veilige behandelmethode, zonder schadelijke gevolgen, bijwerkingen of risico op gewenning of verslaving. 

Acupunctuur is dus bij uitstek een aantrekkelijke manier om zowel acute als chronische nekklachten te behandelen, ongeacht hun oorzaak. Mooi meegenomen is dat veel patiënten een verbetering van het algemene welzijn ervaren.

Verneem meer over: